Treinrit Oslo – Bergen

Na onze twee dagen in Oslo reisden we verder naar Bergen. Via Travelbird hadden we deze reis geboekt, en daar zat ook de treinreis naar Bergen bij inbegrepen. Superhandig! Zo hoefden we zelf niks te regelen met treintickets, want die hadden we al. We hoefden alleen maar op tijd op het station in Oslo te zijn.

De treinreis zou in totaal zo’n 7 uur gaan duren. We hadden de dag van tevoren gelukkig proviand ingeslagen voor in de trein, lekker snoepen onderweg! Net als vroeger op schoolreisje. Deze rit staat bekend als een van de mooiste van Europa. Ik ging er helemaal voor zitten: bij het raam, camera in de aanslag. We reden weg en zagen een prachtig landschap… verborgen achter dikke vlagen mist.

Ja, je kunt dus pech hebben en tijdens de treinreis niet zoveel zien, zeker in de winterperiode als het kan sneeuwen, regenen, of in ons geval, misten. We probeerden toch nog wat foto’s te maken en zaten heel hard te duimen dat het zou opklaren. Station na station werd het uitzicht steeds een beetje helderder… De grauwige waas trok weg en we zagen steeds meer van het besneeuwde landschap. De stationnetjes zagen er zo schattig uit, en de gekleurde huisjes staken vrolijk af tegen het witte landschap.

Naar mate we verder de bergen in reden, kwamen we steeds hoger. Er stonden steeds minder bomen en steeds minder huizen. Dat was ook wel begrijpelijk: de huizen die we zagen, waren bijna helemaal bedolven onder het dikke pak sneeuw! De vlaktes werden woester en zagen er buitenaards mooi uit, glinsterend van het ijs en de sneeuw. Telkens werden we getrakteerd op prachtige uitzichten over de bergen. Er stapten af en toe ook mensen in met allemaal ski-spullen, en blijkbaar waren sommige plaatsen waar we langs kwamen heel geschikt voor wintersport. Ik kreeg bijna ook zin om uit te stappen en die prachtige dikke laag sneeuw zelf wat beter te gaan verkennen, maar we moesten nog even blijven zitten tot ons eindstation: Bergen.

We hadden vaste zitplaatsen in de trein, aan de rechterkant t.o.v. de rijrichting. Op zich fijn, maar ik kreeg een serieuze aanval van FOMO (fear of missing out) telkens als we door landschappen reden die nét wat beter te zien waren vanaf links. Gelukkig waren daar af en toe wat stoelen leeg, waar ik dan even op ging zitten om een paar foto’s te maken. Ik was de hele tijd superalert en wilde niks missen van dat mooie schouwspel dat langs de ramen joeg.

Uiteindelijk zetten we de afdaling in, en reden we langs meren en waterpartijen. De sneeuw lag hier alweer minder dik, maar de hemel was intussen helemaal opgeklaard en reflecteerde blauw in het water. Dat was prachtig om te zien!

Daarna kwamen we voor mijn gevoel alweer snel aan in Bergen. We besloten lopend naar ons hotel te gaan, om ook nog even wat frisse lucht en lichaamsbeweging te krijgen die dag. Het was bovendien stralend weer! Na een halfuur waren we bij ons hotel, waar we ‘s avonds op onze kamer opwarmnoedels hebben gegeten die we in de supermarkt naast het hotel hadden gekocht. Ik was doodop na een hele dag intensief naar buiten kijken uit de treinraampjes. De Lonely Planet had er niet om gelogen, het was inderdaad een adembenemend mooie treinrit! Ook in de winter. Het lijkt me leuk om deze rit nog een keer te maken in de zomer, ik denk dat de landschappen dan ook heel mooi zijn, en weer heel anders zullen aandoen.

Ik vond zo’n scenic treinreis echt een aanrader om te doen op vakantie! Heeft iemand nog tips voor andere mooie treinritten…?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *