Oslo

Ik heb afgelopen week het fotoboek van onze reis naar Noorwegen gemaakt. Wat was het toch mooi! Ik had gelijk zin om er een blog over te schrijven. We zijn in februari-maart 2018 vijf dagen naar Noorwegen geweest met Travelbird. We verbleven eerst 2 dagen in Oslo, hadden toen een daglange treinrit naar Bergen, en daarna waren we nog 2 dagen in Bergen. In deze blog wil ik wat meer vertellen over Oslo en wat we daar allemaal hebben gezien en gedaan.

Toen we aankwamen in Oslo was het daar -20 ºC! De kou sloeg gelijk op onze longen: sjaal, muts en handschoenen waren zeker niet overbodig. Van ons thermo-ondergoed hebben we trouwens erg veel plezier gehad, zonder was het denk ik echt niet te doen geweest. We konden vanaf het vliegveld makkelijk de bus nemen naar het centrum van Oslo, dat duurde maar 30 minuten. Vanaf het busstation liepen we naar ons hotel, waarna we de rest van de dag hadden om Oslo te verkennen.

Het Norsk Folkemuseum (openluchtmuseum)

Dit museum, gelegen op het schiereiland Bødyen, is echt ontzettend de moeite waard om te gaan bekijken als je in Oslo bent. Het is een openluchtmuseum, en in de zomer zijn er ook allerlei activiteiten en lopen er mensen in klederdracht rond. In de winter is het er wat rustiger, maar nog steeds prachtig mooi! Vooral de dikke laag sneeuw maakte het nu erg bijzonder, daar hadden we echt geluk mee.

Er waren allemaal oude huisjes nagebouwd, of sommige originele huisjes waren naar het museum toe verplaatst. Sommige huisjes kwamen uit het jaar 1500!

We kregen per toeval een rondleiding door een berghut, die aan het museum was geschonken door de koningin van Noorwegen. Alle spullen in het huisje waren ook echt van haar geweest, zoals sokken die er hingen te drogen. Het was echt een superschattig en knus huisje. Ik kan me helemaal voorstellen dat als je ‘s zomers een wandeling maakt van berghut naar berghut, dit echt een heel gezellige manier van overnachten is.

De staafkerk was echt het hoogtepunt van het museum, sprookjesachtig mooi in de sneeuw! We hebben uitgebreid foto’s staan maken en zijn er wel twee keer omheen gelopen. We konden er gewoon niet genoeg van krijgen. Dit moet je echt gezien hebben als je in Oslo bent!

Het Vikingskipshuset

Op loopafstand van het openluchtmuseum, ligt het vikingschipmuseum. Daar kun je 3 oude, bijna intacte vikingschepen bewonderen.

Deze schepen zijn zo goed bewaard gebleven omdat ze zijn gebruikt als grafschepen. Belangrijke mensen werden in een heel schip begraven, en om dat schip heen kwam dan een berg van aarde te liggen. Zo zijn de schepen goed bewaard gebleven. Voordat de schepen begraven werden, werden ze ook echt gebruikt om mee te varen. Het is een indrukwekkend idee dat deze schepen 100 jaar geleden misschien wel heel veel van de wereld hebben gezien. Als ze zouden kunnen praten…

Het centrum

Het centrum van Oslo heeft een hele gezellige haven die uitkijkt over het fjord, en waar je, als de lucht helder is, een prachtige zonsondergang kunt zien. We zijn hier op dag 1 en 2 geweest tegen het einde van de dag, en het is echt heel mooi.

In het centrum van de stad lag ook een knusse ijsbaan. We huurden schaatsen en gleden soepeltjes al stuntelend het ijs op. We zijn niet gewend aan ijshockey- of kunstschaatsen, dus het was wel even klungelen maar uiteindelijk kregen we de slag te pakken. Het was superleuk om te doen! Er waren ook helemaal niet zoveel andere mensen, zoals je wel eens kan hebben met stadsijsbanen. Ik was helemaal blij met zo’n romantische afsluiting van de dag!

Naturhistorisk museum

Filmpje met het zomervacht/wintervacht display

Dit was echt een mooi museum met displays van dieren in hun natuurlijke omgeving, en een zaal waarin ze de stamboom van het leven hadden uitgebeeld. Er was een zaal met fossielen en een goed bewaard skelet van een Ichthyosaurus. Vooral de Ichthyosaurus vond Constantijn heel erg mooi. Ik vond vooral het display erg mooi waarin je met een schakelaar een vogel kon laten switchen van wintervacht naar zomervacht (door middel van een spiegel).

Er was buiten een botanische tuin, maar de meeste planten buiten waren helemaal onder de sneeuw bedolven. Er stonden wel mooie ijssculpturen, en in de kas was het denk ik wel 30 graden warmer dan buiten!

National Gallery

We zijn nog even snel binnengewipt bij de National Gallery. Ik wilde heel graag het schilderij ‘De schreeuw’ bekijken, van Edvard Munch. Er hingen nog veel meer schilderijen, wij vonden vooral de landschappen van de Noorse schilder Dahl erg mooi.

Op woensdag stapten we op de trein voor een prachtige rit naar Bergen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *