Mostraumen en Fløyen

Mostraumen

We begonnen onze eerste dag in Bergen met een lekker ontbijtje in het hotel, in een zaal met een mooi panorama-uitzicht over de stad. Daarna liepen we naar het centrum. Onze boottocht zou om 10 uur vertrekken vanaf de kade. De overkant van de kade zag er zo vrolijk uit met alle gekleurde huisjes!

De boot voer op best wel hoge snelheid door het fjord. We probeerden zoveel mogelijk buiten te staan om alles mooi te kunnen zien. Doordat de boot zo hard ging, was er een snijdende koude wind. Ondanks alle lagen kleding, thermo-ondergoed, dikke sokken, laarzen en wanten bevroren onze tenen en vingers bijna! Constantijns ogen traanden steeds vreselijk door de kou. Maar binnen zitten was ook niet wat we de hele tijd wilden, want het uitzicht was ontzettend mooi!

Uiteindelijk kwamen we bij het eindpunt van de cruise: Mostraumen. Een klein plaatsje in de sneeuw, omringd door water en hoge bergen. In de winter staat de zon net niet hoog genoeg om het helemaal te beschijnen. De kapitein had gevoel voor drama, want hij zette bombastische klassieke muziek op om de ervaring compleet te maken. We konden niet verder varen, omdat het fjord verderop bevroren was. We waren zelfs al een klein stukje door ijs gevaren: meer kon de boot niet aan.

Fløyen

Toen we weer in Bergen aangekomen waren, hebben we even rondgewandeld over de kade met de gekleurde huisjes. Daarna gingen we met de Fløybanen (een soort cable car) steil omhoog naar een uitzichtpunt boven Bergen. Dat was prachtig! Door het heldere zonnige weer hadden we een panorama uitzicht over het fjord, het blauwe water, de landtongen, eilandjes en besneeuwde bergen.

We wandelden door een stil en besneeuwd bos een stukje naar een bevroren meer, waar langlaufers en skiërs boven een kampvuur worstjes roosterden. Er waren veel mensen die hierheen kwamen om te wintersporten (langlaufen, skiën), maar in de zomer moet het hier ook heel erg mooi zijn. Ik las in ons boekje dat je hier dan ook allerlei andere buitensporten kan beoefenen.

Gespot tijdens onze wandeling: allemaal grappige bordjes op de bomen!

  

Je kon ook via een pad naar beneden lopen in plaats van met de Fløybanen te gaan, maar ik ging na 50 meter al onderuit op de aangestampte sneeuw. Wij kozen dus toch maar voor de cable car, en hebben terug beneden nog een warme chocomel gedronken bij de Starbucks.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *