Wandelen met alpaca’s!

Heel de week heb ik ernaar uitgekeken, vandaag zouden we gaan wandelen met alpaca’s! Alpaca’s zijn zulke leuke dieren, ze zien er zo lekker rustig en knuffelig uit, en hun wol is heel zacht. Alpaca’s zijn steeds populairder aan het worden in Nederland. Je kunt een high tea boeken bij een alpacaboerderij, mindfulness doen met alpaca’s, en dus ook met ze wandelen!

De alpaca behoort net als de lama tot de familie van de kameelachtigen. Van nature komen ze voor op de hoogvlakten in Zuid-Amerika: wij hebben ook alpaca’s gezien op onze reis door Ecuador. We hebben vandaag geleerd dat de draagtijd van alpaca’s wel 11 maanden is. Daarna baart een merrie haar veulen. Er waren vandaag ook wat jonge veulens bij de wandeling, sommigen pas 4 maanden oud. Zo schattig! De alpaca waar Constantijn mee liep, Melou, was 1 jaar oud.

We boekten deze wandeling bij Alpacahoeve Klinkenberg in Sassenheim. Bert en Rick de Mooij zijn al meer dan 10 jaar actief in de alpacahouderij. Ze fokken alpaca’s, scheren in de zomer hun vacht en dan kan de wol worden verkocht. Sinds kort hebben ze ook allerlei activiteiten met alpaca’s opgezet. Het was heel leuk om Rick te horen vertellen over hun bedrijf.

‘s Ochtends verzamelden we ons met een groep van zo’n 18 personen bij de alpacaboerderij. Na een kopje thee te hebben gedronken wandelden we naar de eerste weide, waar alpacamerries met veulens stonden. Hier gingen we niet mee wandelen, maar we kregen wel wat meer informatie over de wandeling te horen. Zo zou het tempo van de wandeling worden bepaald door de alpaca’s, zodat de dieren niet tegen hun zin hoeven te lopen.

Ik heb er tijdens de wandeling op gelet, en de dieren leken heel ontspannen te zijn. Ze moesten eerst wel een beetje wennen aan zo’n hele groep mensen rondom hun stal, maar zodra we verspreid over het weiland liepen, werd iedereen (alpaca én mens) wat meer ontspannen. Er werd rekening gehouden met de sociale structuur van de alpaca’s: zo moesten wij met onze alpaca’s zicht bij twee andere alpaca’s blijven, omdat die graag in elkaars buurt waren. Sommige dieren konden wat minder goed met elkaar opschieten, en dat zag je dan ook gelijk. Als die dan bij elkaar in de buurt kwamen, werd er een beetje gebokt en spuug gesproeid.

Dat alpaca’s echte kuddedieren zijn, bleek wel uit de wandeling. Sommige alpaca’s liepen liever niet voorop, omdat dat meer ‘volgers’ waren. Als ze dan toch ineens een stukje alleen moesten lopen, stopten ze ook gewoon. Dan moest de rij even opnieuw gegroepeerd worden, zodat een ‘leider alpaca’ voorop liep die de rest kon volgen.

Onze dieren wilden zo graag bij elkaar lopen, dat ze soms helemaal samen dromden en hun touwen in de knoop maakten. Een meisje dat ook meeliep grapte dat ze nog het liefst dóór elkaar heen zouden lopen, als dat kon. Zo graag waren ze lekker dicht bij elkaar. Ik was meer dan eens het beleg tussen een “alpacasandwich”, omdat twee alpaca’s dan zo graag naast elkaar wilden lopen, haha!

Af en toe begonnen de alpaca’s een stukje te rennen, als ze bijvoorbeeld weer in de buurt van een vriendje wilden lopen. Dit zag er zo ontzettend schattig en grappig uit! Hun lange nek wiegt dan helemaal heen en weer. Gelukkig gingen ze er niet te hard vandoor, haha! Ik heb mijn alpaca, Melanie, vrijwel de hele wandeling met een hele losse teugel kunnen vasthouden. Ze was zo braaf!

Na ongeveer 1,5 uur (de alpaca’s hadden blijkbaar best zin in wat beweging) waren we weer terug bij de boerderij en kwam de wandeling helaas tot een einde. We namen afscheid van onze alpaca’s, die zich nog even over hun nek en rug lieten aaien (over hun hoofd aaien vinden ze niet zo lekker). Het was echt een ongelooflijk leuke ervaring om zo dichtbij deze dieren te zijn, en ook mee te maken hoe ze met elkaar omgaan!

Ik heb zo ontzettend genoten! Ik had helemaal kramp in mijn wangen, omdat ik de hele ochtend met een big smile heb rondgelopen. Als je van dieren houdt, is dit echt een aanrader om te gaan doen! Een superleuk uitje om met je gezin te doen, met je date, of met vriendinnen. Hier kun je meer vinden over de activiteiten die Alpacahoeve Klinkenberg organiseert.

1 thought on “Wandelen met alpaca’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *