Otavalo en omgeving

Van 20 juli tot 11 augustus zijn we op vakantie geweest naar Ecuador, en dit was niet zomaar een vakantie, dit was onze huwelijksreis! We wilden ergens heen met mooie natuur, bergen en regenwoud. Nou, dat is gelukt! Wat is Ecuador toch een mooi en gevarieerd land. We gingen mee met een groepsrondreis van Koning Aap (na al het plannen voor onze bruiloft vonden we het heerlijk dat het programma voor deze reis al helemaal geregeld was!). Onze reisleider had geregeld dat we af en toe zelfs in de bruidssuite mochten slapen! Als kers op de taart gingen we nog 5 dagen naar de Galápagoseilanden aan het einde van onze reis. Een droombestemming voor ons als twee biologen!

Onze huwelijksreis naar Ecuador begon met de vlucht van Amsterdam naar Quito. In het vliegtuig gedroegen een aantal mensen zich nogal ontevreden tegenover het personeel. Wij dachten: nou, dat wordt wat! Maar gelukkig bleek dit geen voorbode te zijn voor de mensen in Ecuador. Iedereen was er heel aardig en behulpzaam! Ook de mensen in ons reisgezelschap (we hadden in het vliegtuig nog niet één van hen gespot, zo’n groot toestel was het!) waren allemaal erg vriendelijk en spontaan. We werden opgewacht door onze reisleider Medardo, die de hele reis goed voor ons zou zorgen. De eerste dagen van onze reis zouden we doorbrengen in Otavalo, een stad op 2 uur rijden van Quito.

Otavalo

De eerste dag in Otavalo begon gelijk met een activiteit die wij besloten om over te slaan: de dierenmarkt. Hier werden allerlei dieren verhandeld, van cavia’s tot koeien, en van kippen tot lama’s. Ik had er voor we gingen een filmpje over gezien op YouTube, en besloten dat het me niet fijn leek om te zien. Dieren worden daar toch meer als goederen behandeld dan als levende wezens, en dat vind ik naar.

Het tweede onderdeel van de dag was de beroemde zaterdagmarkt van Otavalo. Als je Otavalo aandoet, ga dan op een zaterdag, want dit is te leuk om over te slaan! Het was heel erg kleurrijk, en we zagen veel mensen lopen in traditionele kleding. ze verkochten truien, poncho’s, kruiden, streetfood, souvenirs en nog veel meer!

Als twee biologen met een achtergrond in de botanie haalden we ons hart op bij een kruidenkraampje dat werd beheerd door een lief, gerimpeld vrouwtje. Ze wilde ons alles wel uitleggen, in een combinatie van Spaans en gebarentaal.

En ik spotte fluffy lama/alpaca knuffeltjes!

Omgeving

   

   

In de omgeving van Otavalo kun je wandelen bij de Cascadas de Peguche: watervallen en natuurlijke baden waar de lokale bevolking ook naartoe komt om te zwemmen. Helaas hadden we zelf geen tijd om een duik te nemen. We liepen ernaartoe over een pad met gekleurde vlaggen, langs eucalyptusbomen en allerlei kleine huisjes die etenswaren verkochten.

Onderweg stopten we bij een lokale familie, waar de pater familia ons liet zien hoe hij verschillende fluitinstrumenten maakte. Hij liet ons instrumenten zien uit Ecuador, Peru en Bolivia, en gaf samen met zijn kleindochter een heus pamfluit-en-gitaarconcert. In Ecuador hoor je overal pamfluitmuziek, in winkels, restaurants… Leuk om te hebben gezien hoe zo’n fluit gemaakt wordt!

Als laatste maakten we een wandeling langs het kratermeer Laguna Cuicocha, een prachtig natuurgebied! We hebben hier echt even goed de tijd genomen om om ons heen te kijken en foto’s te maken van de prachtige uitzichten (de groep was al mijlenver vooruit).

Een prachtige Asteraceae bloem, plat op de grond. Ik doopte hem de ‘grondchrysant’. Als iemand de juiste benaming heeft, laat het me weten!

2 thoughts on “Otavalo en omgeving

    1. Dankjewel voor je reactie! Ik had nog niet echt door hoe ik kon zien dat ik reacties had, vandaar dat ik pas zo laat reageer. Het is de bedoeling dat er nog veel meer reisblogs online gaan komen :-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *