Mijn doelen voor 2019

Ik ben dol op lijstjes, structuur en controle. Vandaar dat ik de gelegenheid niet voorbij laat gaan om doelen op te stellen voor het nieuwe jaar. December en januari zijn altijd fijne maanden om terug te blikken op het afgelopen jaar, maar ook om vooruit te kijken naar het nieuwe.

Ik ben vorig jaar al begonnen met het bijhouden van een bulletjournal, waarin ik per maand belangrijke data noteer, klusjes die ik wil doen, en doelen voor mezelf opshrijf. Vanwege licht perfectionistische neigingen, was ik soms een beetje bang om die doelen ook echt vast te leggen. Stel dat ik ze dan niet allemaal behaalde? Tegenwoordig kan ik wat losser met doelen omgaan. Geen enkele van mijn doelen zal echt van levensbelang zijn, dus is het niet erg als er een keer iets niet lukt. Doelen kunnen gaandeweg veranderen, of doorschuiven naar een later tijdstip.

Ik ben er deze maand eens voor gaan zitten, en heb bedacht wat ik graag het komende jaar zou willen doen en bereiken.


1. Mijn proefschrift afronden en verdedigen

Voor de hand liggend is dit doel voor 2019. In mei houdt mijn contract als PhD op, en ik wil dan ook voor die tijd mijn proefschrift hebben ingediend bij de commissie. Ik zou het ook heel fijn vinden als mijn verdediging ook nog in 2019 kan plaatsvinden, zodat ik dit project kan afronden. Ik vind dit een heel spannende gedachte! Maar ben ook klaar voor iets nieuws. Dat brengt me bij mijn tweede doel:


2. Een leuke nieuwe baan vinden

Na mijn PhD wil ik graag werk doen waarbij ik bèta of biologie-onderwijs kan ontwikkelen samen met docenten en  onderwijsprofessionals, evt. gecombineerd met onderzoek doen. Ik ben in december al begonnen met solliciteren, en heb een uitnodiging gehad om op gesprek te komen in januari. Dat gesprek is inmiddels geweest, en… ik ben aangenomen! Dit doel heb ik dus in de eerste maand van 2019 al bereikt! Veel sneller dan ik had durven hopen. Ik ben heel erg blij met mijn nieuwe functie. Nog niet alle details zijn bekend, maar ik zal in elk geval doorgaan met werken aan bèta- en STEM-onderwijs op een leuke afdeling van de universiteit.


3. Een konijntje nemen als huisdier

Ik wil al heel lang, heel graag een eigen konijntje. We pasten af en toe al eens op het konijn van mijn schoonouders. Dat vond ik superleuk, en ik vond het ook altijd jammer als het konijn dan weer weg was. Geen gezellig pluizebeest meer om ‘s avonds mee te knuffelen op de bank! Sinds we onze woonkamer opnieuw hebben ingedeeld en een eigen meubel in elkaar hebben geknutseld, was er een potentiële ruimte ontstaan voor een konijntje. We hebben eraan gedacht om een konijntje te halen bij het tuincentrum, maar eigenlijk vond ik het beter om een konijntje te adopteren, via het asiel of een vorige eigenaar. Er zijn al zoveel beestjes zonder baasje die nog een leuk huis zoeken. Via Marktplaats kwam ik in contact met een aardige mevrouw die haar konijntje helaas moest wegdoen. Afgelopen vrijdag zijn we langsgeweest, en sindsdien woont kleine Dusty bij ons! Is het geen schatje? Hij is al 4 jaar, en houdt van over ons heen springen op de bank en witlof 🙂


4. Vaker autorijden

Een beetje een raar doel, vanuit klimaatoogpunt gezien. Is het niet juist beter om minder de auto te nemen? Daar ben ik het helemaal mee eens, ware het niet dat ik nóóit de auto neem. Ik heb al bijna 10 jaar mijn rijbewijs, maar rij bijna nooit. Ik heb een klein beetje last van rij-angst, en durf daarom niet goed te rijden. Altijd als de kans zich voordeed om met de auto te gaan, krabbelde ik op het laatste moment terug. Dat wil ik niet meer, want op zijn tijd is autorijden best handig. Dus heb ik besloten dat ik in 2019 vaker wil oefenen met autorijden, zodat ik niet meer zo nerveus hoef te zijn daarvoor. Gelukkig mogen we van onze schoonouders, die dichtbij wonen, de auto lenen. En van mijn moeder mag ik ook in haar auto rijden als ik bij haar ben. Dat is superlief! Ik ben begonnen met een klein stukje rijden in de kerstvakantie, en afgelopen week een stuk van 30 min. om Dusty op te halen. Ik probeer die knop om te draaien in mijn hoofd: vanaf nu vind ik autorijden LEUK!


5. Uitkijken naar nieuwe woonruimte

Constantijn en ik wonen met veel plezier in ons gezellige appartement, maar we zijn langzamerhand wel toe aan iets groters. Of het in 2019 al lukt kunnen we natuurlijk nog niet zeker weten, maar het is wel iets wat we graag willen de komende 1-2 jaar. Zoveel vragen komen er ook bij kijken. In Leiden blijven, of een andere plaats? Appartement of huis? Huur of koop? We weten al wel ongeveer wat onze wensen zouden zijn qua de indeling en kamers van het huis, dus dat is al een startpunt.


6. Mooie reizen maken met Constantijn

Constantijn en ik houden allebei van reizen. Vorig jaar hebben we samen al een aantal erg mooie reizen gemaakt, waaronder natuurlijk onze huwelijksreis! We hebben allebei wel een lijstje bestemmingen waar we nog graag heen zouden willen, maar dat verandert ook van tijd tot tijd. We wilden in elk geval wel graag nog een mooie wintervakantie maken, want dat was ons vorig jaar zo goed bevallen. Vandaar dat we in de voorjaarsvakantie naar IJsland gaan! Dat lijkt me supermooi. Ik hoop dat we gletsjers, sneeuw en het Noorderlicht gaan zien!


7. Eén keer per week een sociale activiteit plannen

Ik hou er heel erg van om af te spreken met vriendinnen en familie, ik krijg daar echt energie van. Daarom wil ik er een gewoonte van maken om afspraken met hen in te plannen.


8. Meer tijd maken voor creatieve hobby’s

Ik heb het altijd leuk gevonden om creatief bezig te zijn, maar de afgelopen maanden kom ik ‘s avonds vaak niet verder dan een serie kijken of de afwas doen. Ik heb vorig jaar al de intentie gezet, en ben gaan zingen bij een koor. Vroeger heb ik ook veel gezongen, en het leek me leuk om dat weer op te pakken. Constantijn helpt me daar ook bij: hij heeft een Disney sing-along gekocht voor mij voor op de Playstation (de arme buren…). Verder wil ik vaker schilderen, maar omdat ik het moeilijk vind om uit mezelf iets te maken (want: perfectionisme), is schilderen op nummer een uitkomst voor mij. Over de vorige heb ik met tussenpozen bijna een jaar gedaan, maar de afgelopen week heb ik ‘m met veel plezier afgemaakt. Op naar de volgende!


9. Boeken lezen en films kijken

Aan het begin van het jaar maak ik in mijn bulletjournal ook altijd een pagina met boeken die ik wil lezen en films die ik wil zien. Dit jaar komen er een aantal Disneyfilms uit waar ik graag heen wil, en ik wil ook graag het boek ’21 skills for the 21st century’ lezen.


10. Elke maand kleine doelen stellen

Hier ben ik in 2018 al mee begonnen, en wil ik graag mee doorgaan in 2019. Voor januari heb ik al een paar kleine doelen gesteld, waaronder dat ik elke week verse bloemen in huis wil halen. Tot nu toe is het gelukt, en ik word er heel blij van!

Ik had ook graag iets willen schrijven over hoe ik aan mijn doelen wil werken, maar de blog is nu al wel heel lang geworden. Dat bewaar ik dus tot een volgende keer! Wat zijn jouw doelen voor 2019?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *